Hud og hudtilstander – hva er det og hvilken har jeg?

Serum på hud

De aller fleste kjenner til konseptet hudtype. Man kan ha hudtypen tørr, fet, sensitiv eller normal. Enkelte har også en kombinasjon, noe som da kalles kombinert hud. Det mange ikke vet er at i tillegg til hudtype så finnes det også noe som heter hudtilstander, som kan variere og som man kan oppleve på huden i kortere perioder. Jeg skal i denne posten gå inn på hva en hudtilstand er, og de mest vanlige som finnes. Kanskje du kjenner deg igjen i noen av de!

Hva er konseptet hudtilstand?

En hudtilstand er noe som endrer seg basert på ytre påvirkninger, miljø, dersom man går på medisiner eller er syk, og også av stress. Det er ikke noe som man har for bestandig, som en hudtype, men som kan endre seg gjerne med årstidene og også hvilken livssituasjon man står i. I enkelte perioder kan man oppleve mer stressende situasjoner, for eksempel om man har en deadline eller en eksamen man jobber opp mot, eller dersom man skal ut å reise. Andre ting som kan påvirke er store temperaturforandringer.

6 tilstander som er de aller mest vanlige

Det er 6 hudtilstander som er de mest vanlige, og det er de jeg skal snakke om i dag. Jeg kommer til å forklare hver enkelt, men vil først nevne de for dere her.

  • Aldrende
  • Sensitivisert
  • Dehydrert
  • Tilstoppinger
  • Utbrudd
  • Pigmentering

Du har kanskje hørt om enkelte av disse, eller kanskje alle. Det kan være du vet du har en av disse tilstandene for øyeblikket, eller kanskje du ikke har peiling. Uansett håper jeg du blir klokere etter denne posten.

serum på hud

Aldring er noe vi alle kommer til å oppleve

Selv om vi alle helt sikkert skulle ønsket at vi kunne unngå å bli eldre, så kommer dessverre dette til å skje med oss alle. Det er en tilstand som når hver enkelt på forskjellig tidspunkt, og kommer også utrolig an på både arv og miljø, i tillegg til andre påvirkende faktorer.

Man kan kjenne igjen en aldrende hud ved at den mister elastisitet, og får linjer og rynker. Den kjennes også ofte mer ujevn og grov, og mister den naturlige gløden den hadde tidligere. En annen ting som er helt normalt er at sirkulasjonen i huden går ned, og man kan få mer pigmenteringer.

Sensitivisert hud er ikke det samme som å være sensitiv

Når en hud er sensitivisert så kan det være utrolig vanskelig å se det. Noe som er et stikkord er inflammasjon. Det er en stadig mer vanlig tilstand, på grunn av økt mengde forurensing og kjemikalier, i tillegg til stress.

Man kan føles rød og sår, betent. Den kan veldig lett påvirkes av varme eller temperaturendring, i tillegg til friksjon, og bli irritert på grunn av dette. Huden blir ujevn og kjennes generelt veldig varm ut. Det er viktig at man bruker produkter for å roe ned denne tilstanden, da den kan være svært plagende for den som har den. 

krem på hud

En dehydrert hud kan heldigvis balanseres på ganske enkelt vis

Typiske feil man kan gjøre om man ikke kjenner til at det er noe som heter å ha en dehydrert tilstand, er at man tror at man har tørr hud, og dermed ikke bruker riktige produkter. Man trenger ikke være tørr for å være dehydrert. Man kan være fet og dehydrert eller alle andre hudtyper også.

Enkelt forklart så har en dehydrert hud ganske lignende symptomer som en tørr hud, altså at man kjenner seg stram, har fine linjer og kan oppleve flassete hud. Man kan også oppleve urenheter på samme tid som ansiktet kjennes veldig tørt og stramt ut.

Det huden mangler om den er dehydrert, er vann. Jeg anbefaler å legge til for eksempel et serum i rutinen som tilfører og binder fukt i huden. Hyaluronsyre er min favoritt når det kommer til å tilføre fukt i huden.

serum

Tilstoppet hud kan være veldig irriterende

Denne tilstanden gjenkjennes av at overflaten er ujevn, og man kan kjenne tilstopninger under overflaten. Man har gjerne både åpne og lukkede komedoner. En komedon er en hudorm. Det er også typisk at døde hudceller hoper seg opp i porene, og dermed blir tilstanden verre. Jeg anbefaler en god skrubb for å jobbe med denne tilstanden.

Vi kan vel alle oppleve å få utbrudd, dessverre

Å ha en hud med utbrudd kan være svært smertefult, og det er en tilstand som man burde prøve å få bukt med ganske kjapt. Denne tilstanden kjennetegnes ved at huden er betent og man har røde flekker og kviser. Man kan også se byller og kuler under overflaten.

Dette er ubehagelig for den som har det, og oppstår på grunn av bakterier som skaper en inflammasjon eller infeksjon i talgkjertelen. Dersom du er uheldig og har denne tilstanden vil jeg anbefale deg å oppsøke en hudpleier, og ikke leke deg for mye med produkter da dette kan forverre situasjonen.  

fuktighetskrem på hud

Pigmentering er vanskelig å bli kvitt

Når man blir eldre er det dessverre mer og mer vanlig at pigmentene endrer seg, og man kan få pigmenteringer både i ansiktet og på kroppen. Uheldigvis er det ikke bare når man blir eldre at man nødvendigvis opplever dette, man kan også få det i tidligere år. Du kjenner igjen pigmenteringer ved at det er brune eller hvite flekker som du kan få rundt omkring spesielt i ansiktet. 

Den vanligste grunnen for å få pigmenteringer er enten en solskade, arr fra kviser eller hormoner generelt. Ytre påvirkninger og miljø kan også naturligvis påvirke, som med alle andre tilstander. Det er heldigvis mulig å lysne opp pigmenteringer, men det er vanskelig å bli helt kvitt de.

Et tema jeg brenner for

Som dere helt sikkert har forstått så er dette et tema jeg brenner for, og derfor er denne posten veldig lang. Jeg ønsket å gå lett inn på alle tilstander for dere, slik at dere forhåpentligvis forstår litt bedre, og kanskje kjenner igjen noe dere har selv. Forresten så har Linda Johansen en veldig fin post om dette, dersom du er plaget av en sensitivisert hud. Bare still spørsmål i kommentarfeltet dersom dere har det!